Mak dibesarkan di perkampungan estet, majoritinya dari bangsa India. Mak di ajar cara masak kari oleh jiran Indianya. Begitu juga dengan kuah rasam, dan beberapa jenis masakan lain cam kuih maruku, kuih gunting dan lain-lain lagi. Itu lah mak, jenis suka belajar dari siapa yang dia rasa seronok. Hasilnya mak pandai masak masakan bangsa India, faham dan reti juga dengan bahasa Tamil. Sebabnya hanya satu, kena pandai bergaul dan jangan memilih siapa pun kawan kita.
Gua pula pada waktu kecil banyak pula bergaul dengan bangsa Cina. Itupun sebab gua duduk di Kepong Baru, bersekolah di sekolah yang majoritinya Cina juga. Menonton wayang yang lebih kepada filem Hong Kong. Odeon Kepong nama pawagamnya. Jenis ada curtain merah sebelum mula tayangan. Akhirnya, waktu itu gua dah mula menguasai bahasa kantonis. Gua faham dan boleh juga membalas balas sedikit. Nak nak lagi bila kawan sekolah juga mengajar pembendaharaan yang baru.
Bila tiba raya je gua paling seronok menunggu Gong Xi Fa Chai sebab ada tarian singa, kumpul buah limau banyak-banyak, air kotak, air tin dan ang pau! Masa tu lah gua mahkluk paling mewah sekali. Malah waktu itu gua secara tidak langsung dah punya pencampuran budaya dek sebabkan sosiologi penempatan gua waktu itu.
Seronok betul. Masa tu, kita mana kenal erti RACIST-RACIST neh. Semua sayang sama rata sama tara.
p.s : kalau memori dulu boleh muncul kembali.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan